Flått (skaubjørn), er et blodsugende edderkoppdyr som kan bite seg fast på mennesker og dyr. Det er viktig og raskt fjerne flått som har festet seg i huden. Flått kan overføre bakterien borrelia når den suger blod og man kan utvikle borreliose (lymes sykdom, flåttsykdom).
Hvor og når kan man bli bitt av flått?
Flåtten trives best i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Den venter i lav vegetasjon på forbipasserende dyr eller mennesker som den kan huke seg fast i. I Norge finner du først og fremst flått i det milde kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nord-Trøndelag. Flåtten er aktiv i sommerhalvåret, fra ca april til november.
Hvordan oppdager du flåttbitt?
En flått som har sugd seg fast danner en liten ”mørk klump”. Og jo lenger flåtten får sitte og suge blod, desto større blir den. Hvis den ikke blir oppdaget, vil den selv slippe taket etter noen dager. Flått biter seg ofte fast på spesielt tynne hudområder, som bak ørene, i armhulen eller på magen.
Vanligvis fører et flåttbitt bare til lokal hevelse rundt bittstedet. Dette er ikke et sykdomstegn, og krever ingen behandling. Det kan imidlertid oppstå lokal infeksjon, lik infeksjoner man får ved flis i fingeren. Hver kveld bør du: Gå over pelsen hos hunden din. Glem heller ikke deg selv og barna.
Fjerning av flått
Flåtten bør fjernes raskest mulig. Sjansen for overføring av borrelia er liten før 24 timer men øker kraftig etter 48 timer.
Grip med en flåttfjerner, pinsett eller fingrene, rundt flåttens hode, så nær huden som mulig og vri eller dra flåtten rett ut. Smøring med fett, sprit eller lignende for å få flåtten til å slippe taket selv anbefales ikke.
Hvis litt av munnen til flåtten sitter igjen etter at den er fjernet, er dette ikke farlig. Den delen av flåtten bærer ikke smitte, og vil avstøtes av huden. Prøv likevel å fjerne så mye av flåtten som mulig. For å unngå en betennelse i selve bittet, kan du desinfisere bittstedet med sårvask og påføre antibiotika holdig sårsalve etterpå. Du kan også bruke såpevann. Desinfisering er særlig viktig dersom noe av flåtten sitter igjen i huden.
Når bør du kontakte veterinær?
Hvis det etter 1-4 uker kommer til syne et rødt ringformet felt rundt flåttbittet.
Ved feber, hovne lymfekjertler eller generelt sykdomsbilde.
Flått kan også være bærer av andre smittsomme sykdommer. Virussykdommer forårsaket av TBE-virus overført via flåttbitt, er sjelden i Norge, men forekommer i Sentral-Europa og i områder rundt Østersjøen. Det er imidlertid sykdommen Borreliose vi er mest bekymret for. Sykdommen Anaplasma har også nå blitt påvist etter smitte fra flått i Norge. Langs østkysten i Sverige skal man i tillegg være oppmerksom på flåttbåren encephalittvirus (hjernehinnebetennelsesvirus).
Symptomer hos hund
Symptomene på Borreliose hos hund kan være flere. Mange får en leddbetennelse som påvirker flere ledd i kroppen og som kan skifte fra ledd til ledd. Hunden blir stiv og får vondt for å bevege seg. Hunden ikke vil spise, den virker nedstemt og «ute av humør», Den kan halte på ett eller flere bein, samt at den har feber.
Sykdommen kan også gi utslag i andre symptomer, som generell slapphet og den kan ofte komme snikende. Derfor kan det være vankelig å påvise sykdommen. Den klassiske røde ringen på huden som man kan se på mennesker som er smittet ser vi imidlertid ikke på hund.
Forebygging:
Går du mye i skogen eller skal til kysten på ferie, bør du ta forhåndsregler. For å forebygge flåttbitt kan man få kjøpt forskjellige reseptbelagte flåttmidler, som for eksempel, Exspot, Frontline og Bayvantic. Disse dryppes på huden og varer ca en måned. Alternativt kan man bruke halsbåndet Scalibor som har varighet på 5 måneder. Alle er reseptbelagte og foreskrives av dyrlege. Midlene motvirker at flåtten fester seg. Hvis hunden allerede har flått på seg vil disse dø og falle av.
Flåtten går gjennom tre livsfaser. For å komme seg videre i livsfasene og for å legge egg, er den avhengig av å suge blod hos et vertsdyr. Dette er som regel smågnagere, fugl og vilt, men kan også være husdyr og mennesker. Den suger blod i alt fra noen dager opptil et par uker. Den kan være aktiv gjennom hele sommerhalvåret, men har de mest aktive periodene på vår og forsommer (mai/juni) og igjen tidlig på høsten (august-oktober).
Kilder: Ringerike Dyrehospital, Apotek 1
Lik og del denne artikkelen:
Annonser