Riktig ernæring

Av: Mathias Romås, Norsk Dyremat

 

 

 

Råd og tips om riktig ernæring
Din hunds energibehov vil alltid være avhengig av ulike faktorer. Hundens vekt, alder, aktivitetsnivå og forbrenning. Denne foringsguiden er myntet på voksne hunder – fra ca. 2 år og oppover.

Hvis hunden selv fikk velge
Du ville kanskje regne kjøttkaker eller sjokolade som en sikker favoritt hvis din hund skulle velge maten sin selv. Men faktum er at hunden er smartere enn som så. Selv om den ikke takker nei til en godbit i ny og ne, ligger det nedarvet i alle hunder å velge den maten som passer dens eget energibehov best.

Mating av hund
Det handler rett og slett om å overleve. Om å bli størst og sterkest i flokken.
Fra tidens morgen har ferskt kjøtt stått på hundens meny. Når den fanget sitt bytte, fikk den all nødvendig energi; ferskt protein, fett, vitaminer og mineraler. Også i dag er fordøyelsen hos hund tilpasset denne type energi: – animalsk fett (dyrefett) og protein.

Ikke glem vitaminer
Hunden kan ikke leve på fett og protein alene. Den må få tilførsel av vitaminer. I vill tilstand spiste hunden først de myke delene på byttedyret. Det vil si magesekk/vom og andre organer i bukhulen. Når hunden også spiste vominnholdet fikk den tilførsel av viktige vitaminer.

Av praktiske grunner vaskes innholdet ut i moderne vomproduksjon. Derfor må du sørge for vitamintilsetting til kjøtt og vom. Det kan du gjøre på to måter. Enten ved å bruke halv foringsmengde med tørrfor, eller tilsette et rent vitamintilskudd, som for eksempel Vitabena. Hvis ikke kan dette bl.a. føre til kalsiummangel hos hunden.

Fett & Proteiner
Hunden trenger fett.
Fett er viktig for alle hunder. Dette er hundens «drivstoff», som tas enkelt opp i blodet og føres ut i muskulaturen. Fettet har også stor betydning for bl.a. pels og poter. I tørrfor er det lite fett. For lite. Derfor må du ofte tilsette olje, B-vitaminer og lignende.

Forer du derimot med vom eller kjøtt, behøver du ikke tilsette fett. Det ser du raskt på pelsen!

Bli med på et lite regnestykke som viser deg hvorfor! I vom/kjøtt er energi fra fett 3 ganger så stor som fra protein. Vom/kjøtt hos storfe inneholder minimum 16 g fett pr. 100 g råstoff. Regner vi dette om i energi kan vi bruke følgende formel:

1 g fett = 9 kcal.
100 g råstoff (som inneholder 16 g fett) gir deg da (16×9) 144 kcal.

Ferskt protein er best!
Enhver prosess proteinet må igjennom påvirker kvaliteten. Opptagbarheten for hunden blir dårligere. Dette fører igjen til større mengder avføring.

Vi skiller mellom protein fra planter og fra dyr. Hunden har ingen mulighet til å ta opp protein fra planter i rå tilstand. Det er fordi hundemagen ikke inneholder enzymer som kan spalte planteprotein, slik som for eksempel planteeterne kan.

For at hunden skal kunne gjøre seg nytte av planteprotein, må dette bearbeides ved for eksempel oppvarming. Dette gjøres i tørrfor-produksjonen. Det naturlige proteinet og den beste proteinkvaliteten for hunden, får vi når vi forer med rått kjøtt eller vom. Det er derfor vom leveres i frossen tilstand og ikke skal kokes! Vi regner ut proteininnholdet på samme måte som for fett, men med en annen formel.
1 g protein = 4 kcal. I vom og oksekjøtt finner vi 14 g protein pr. 100 g råstoff.
Regner vi dette om i energi får vi følgende resultat:

100 g råstoff (som inneholder 14 g protein) gir deg da (14×4) 56 kcal.

Foringsforslag
– Foringsforslag for aktive hunder –

Perioder med lavt aktivitetsnivå:
250 g vom 250 g tørrfor
Dette er selvsagt avhengig av hundens forbrenning. Det er øyet som ser som avgjør hvorvidt hunden skal ha mer eller mindre. Men uansett bruker man 1 del tørrfor og 1 del vom.

Perioder med trening:
Ut fra en forbrenning på 500 kcal pr. time ved stor aktivitet som kondisjonstrening eller andre fysiske aktiviteter, justerer du energitilførselen ved å gi vom (500 kcal) for hver time trening. Dette kommer i tillegg tilgrunnforing..

Jaktstart:
Vi går ut fra en 8 timers jakt. Hundens totale energibehov er da (8 timer x 500 kcal) = 4000 kcal.
Som du ser er dette ca. tre ganger vedlikeholdsbehovet. Skal du bruke tørrfor til dette vil det innebære en tredobling av mengden, noe som i praksis viser seg å være vanskelig å få hunden til å spise, spesielt når den er sliten. Vi vet av erfaring at hunden foretrekker søvn og hvile framfor mat. Men den høye smakeligheten på vom vil gi hunden god appetitt uansett hvor sliten den måtte være. Det beste alternativet blir derfor å fore med vom. Da får den også viktig væsketilførsel med det samme.

Lik og del denne artikkelen:

 

Annonser